SEO Faaliyetlerinizde ChatGPT’den Yararlanmanın 20 Yolu — Dijital Pazarlama Notları

Mert Erkal
9 min readJan 8, 2023
Dijital Pazarlama Notları — Mert Erkal — 8 Ocak 2023

SEO Faaliyetlerinizde ChatGPT’den Yararlanmanın 20 Yolu

Anahtar kelime kümelemeden yapılandırılmış veri oluşturmaya kadar. SEO Faaliyetlerinizde ChatGPT’den yararlanmak için 20 farklı senaryo öğrenin.

Geçen ayın sonunda OpenAI tarafından ChatGPT’nin (OpenAI’nin GPT-3.5'inin üzerine inşa edilen ve karşılıklı etkileşim kuran sohbet robotu) piyasaya sürülmesi, cevapların kapsamlılığı ve kalitesi nedeniyle SEO endüstrisi de dahil olmak üzere dünyayı kasıp kavurdu. O kadar ki, Google yönetiminin bilgi aramak için artan popülaritesi nedeniyle bir ‘kırmızı kod’ yayınlamasına neden oldu.

SEO Faaliyetlerinizde ChatGPT’den Yararlanmanın 20 Yolu

Bununla birlikte, birçoğu piyasaya sürüldüğünde ve Roger Montti tarafından ChatGPT’yi kapsayan bu ve bu kapsamlı kılavuzlarda açıklanan, 2021'den sonra oluşturulan içeriğin farkında olmama, yerleşik önyargılar ve nihayetinde tamamen AI tarafından oluşturulan içeriğe yer vermenin Google’ın yönergelerini ihlal ettiği gerçeği gibi sınırlamalarının farkında olmak önemlidir.

ChatGPT’nin 2023 yılında daha da gelişeceğini öngörmek için kahin olmaya gerek yok. Google’ın uyarılarını dikkate alarak ChatGPT ile SEO çalışmalarınızda verimlilik artışı sağlamanız mümkün.

Aleyda Solis tarafından yazılmış aşağıda linkini bulabileceğiniz makalede, ChatGPT’nin SEO amaçlı kullanımı 20 farklı senaryo üzerinden incelenmiş.

Eminim ChatGPT kullandıkça sizler de farklı kullanım alanları keşfedeceksiniz.

Teknik SEO için 5 Güçlü ChatGPT İpucu

ChatGPT ile yapabileceğiniz 5 teknik SEO çalışması.

ChatGPT ile aşağıdaki 5 teknik SEO çalışmasını yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

1.Statik XML Site Haritaları Oluşturma

Komut: Aşağıdaki URL’leri içeren geçerli bir XML site haritası oluştur

2.JSON-LD Şeması Oluşturma

Komut: 1234 Frankfurter Street, Columbia SC 29201 adresindeki Chez Joe’s Gourmet Hotdogs adlı yerel restoran için 803–555–3434 telefon numarasıyla JSON-LD şeması oluştur.

3. Robots.txt İçin Tarama Yönergeleri Oluşturma

Komut: Bing’in /assets/ dizinini taramasını engelleyen, ancak /assets/javascript/ dizinini taramasına izin veren bir robots.txt dosyası oluştur.

ChatGPT yanıtı:

4.Robots Meta Etiketleri Oluşturun

Komut: Bir sayfanın dizine eklenmesine izin veren, bağlantıların takip edilmesine izin veren, ancak metin parçacığındaki karakter sayısını 46 ile sınırlayan bir robot meta etiketi oluştur.

ChatGPT yanıtı:

5.URL’leri Özel .htaccess Yeniden Yazma Kuralları ile Yönlendirme

Komut: about.html adresini /about-us/ adresine yönlendirmek için 301 yönlendirmesi kullanan bir htaccess yeniden yazma kuralı oluştur.

ChatGPT yanıtı:

ChatGPT Destekli Microsoft Bing’in Mart Ayında Piyasaya Çıkacağı Bildiriliyor

Microsoft’un Bing arama motoru, OpenAI’nin ChatGPT sohbet robotu teknolojisinin entegrasyonu ile güçlenmeye hazırlanıyor.

Google arama motorunu çileden çıkartacak ve ChatGPT’ye kayıtsız kalmasını önceleyecek bir başka haber bu hafta geldi. Bing arama motoru 2023 Mart ayında ChatGPT destekli olarak hizmet vermeyi planlıyor.

  • Microsoft, arama sonuçlarını iyileştirmek için Bing arama motorunu OpenAI’nin ChatGPT sohbet robotundan alınan yapay zeka ile güncellemeyi planlıyor.
  • Yeni özelliğin Mart ayı sonunda kullanıma sunulması ve Microsoft’a Google karşısında rekabet avantajı sağlaması bekleniyor.
  • Microsoft 2019 yılında OpenAI’ye 1 milyar dolarlık bir yatırım yaptı ve iki şirket o zamandan beri GPT’yi Bing’e entegre etmek için işbirliği yapıyor.

ChatGPT’yi tecrübe etmiş olanlarını iyi bileceklerdir, arama motorunun ChatGPT olması demek, arama yapanların cevaplarını arama motoru sonuçlarında görecek olması ve sitelere daha az trafik gitmesi anlamına gelecek. Böyle bir duruma hazırlıklı mısınız?

Bing düşük öncelikli ve görece daha az kullanılan bir arama motoru, kabul. Ya Google bu akıma uyarsa ne yapacağız? Şimdiden düşünmekte yarar var diye düşünüyorum.

OpenAI’nin, metin üreten botlar oluşturmak için GPT kullanan programcılardan aldığı ücretler gibi, gelecekte ChatGPT için de ücret almayı planladığını belirtmek gerekir. Bu da Bing’in GPT’ye tek ücretsiz erişim noktalarından biri haline gelebileceği anlamına gelebilir.

John Mueller: Başlık Etiketi için Körü Körüne ChatGPT Kullanmak İyi Bir Fikir Değildir

ChatGPT rüzgarı esmeye devam ettikçe, Google sözcülerinden de ChatGPT ile ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.

John Mueller sosyal medya platform Mastodon’da yaptığı açıklamada, başlık etiketi oluşturmak için körü körüne AI veya ChatGPT kullanmanın harika bir fikir olmadığını söyledi. Ancak, ilhama ihtiyacınız varsa, bazı fikirler için bu araçlardan yararlanabileceğinizi de ekledi.

John şöyle yazdı: “AI’nin başlık ve açıklama oluşturmak için doğru yaklaşım olup olmadığını bilmiyorum, ancak fikirleriniz tükeniyorsa ve özellikle de sayfaların aramada yanlış terimlerle gösterildiğini görüyorsanız, ilham almak veya yeni şeyler denemek için iyi bir yol gibi görünüyor. Yine de körü körüne takip edilmesini kesinlikle tavsiye etmem: hedef kitlenizi herhangi bir araçtan çok daha iyi tanıyorsunuz.”

2008 yılından beri internet sektöründe olan birisi olarak şöyle düşünüyorum. Son yıllarda insanlardaki zihinsel tembellik o boyutlara vardı ki, 10 dakikalık bir videonun sadece 2 dakikalık bölümünü normal hızın 2 katı hızda izleyerek bir konu hakkında kestirmeden bir fikir edinmeye çalışıyorlar. Blog yazarlarının blog yazısı yazmak yerine Twitter’ı tercih etmeye başlamalarının da altında aynı sebep yatıyor. Çok az kişi 1000 kelimelik bir blog yazısını okumayı tercih ediyor. Yüzeysel olarak taramakla yetiniyorlar.

Bu söylediklerim içerik üreticileri için de geçerli. Sürekli orijinal ve yaratıcı içerik üretmek, bir konuya odaklanmak günümüz içerik üreticileri için gerçekten zor. İşte tam da bu noktada ChatGPT ve diğer yapay zeka araçları imdada yetişmiş görünüyorlar.

Ancak daha önce de belirttiğim gibi bu araçları son sözü sizin söyleyeceğiniz birer asistan gibi düşünmekte, her önerdiklerini hemen sitenizde ya da blogunuzda güncellememenizde yarar var.

Google Arama Araştırma Raporu SEO Uygulamalarının Çok Düşük Kalitede Olma Eğiliminde Olduğunu Söylüyor

Google’ın yararlı içerik güncellemesi bu araştırma raporunu baz alıyor olabilir mi?

Generative Models are Unsupervised Predictors of Page Quality (Üretken Modeller Sayfa Kalitesinin Denetimsiz Tahmincileridir) adlı bir Google araştırma makalesi, SEO uygulamalarının olumsuz bir çağrışımını çizmektedir. “Arama motoru optimizasyonu (SEO) girişimleri” başlıklı bir bölümde “SEO yapılan sayfalar çok düşük kaliteli olarak işaretlenme eğilimindedir” deniyor.

Bu makale ilk olarak Roger Montti tarafından vurgulandı ve Montti bu araştırma makalesinin yararlı içerik güncellemesiyle ilgili olup olmadığını sordu.

Bölüm şöyle devam ediyor: “Bu sezgisel bir durumdur çünkü bu metinler bir dizi anahtar kelimeyi bir araya getirme eğilimindedir ve bu nedenle tutarsızdır. Ayrıca, bir tür SEO gerçekleştirmeye çalışan orta sayıda ürün sayfası ve profesyonel profil bulduk. Resim barındırma alanları gibi medya merkezli alan adlarının, muhtemelen SEO için, genellikle anlaşılmaz gömülü metinler içerdiğini gözlemledik.”

Araştırma raporuna bu link üzerinden erişebilirsiniz.

Google: Yararlı İçerik Güncellemesi ve Link Spam Güncellemesi Hala Devam Ediyor

Bu güncellemelerin tamamlanması Ocak ayının sonunu bulacak gibi görünüyor.

John Mueller bu hafta attığı bir tweet ile, bu iki güncellemenin halen devam etmekte olduğunu belirtti. Anlaşılan o ki, bu iki güncellemenin tamamlanması için biraz daha sabretmemiz gerekiyor. Bu süre zarfında sıralama dalgalanmalarını müşterilerine izah etmek biz SEO danışmanlarına düşecek :)

Semantik SEO için Semantik Modelleme

Web siteniz için SEO tabanlı bir semantik model oluşturmak için izleyebileceğiniz bazı adımları burada bulabilirsiniz.

Bir web sitesi için semantik bir model oluşturmak, sitenin içeriğini ve yapısını hem kullanıcılar hem de arama motorları için anlamlı ve anlaşılması kolay bir şekilde düzenlemeyi içerir.

Schemantra.com sitesinde yayımlanmış, aşağıda linkini bulabileceğiniz makale bunu nasıl yapabileceğinizi çok detaylı bir şekilde anlatıyor.

Google, Makale Başlığı Yapılandırılmış Verilerinden 110 Karakter Sınırını Kaldırdı

Google zaman zaman yapılandırılmış veriler ile ilgili güncellemeler gerçekleştiriyor.

Google, başlık özelliklerinden 110 karakter sınırını kaldırarak makale yapılandırılmış veri yardım belgelerini güncelledi. Artık “Uzun başlıklar bazı cihazlarda kesilebileceğinden kısa bir başlık kullanmayı düşünün” diyor.

başlık — yapılandırılmış veri

Google, “Makale yapılandırılmış veri belgelerindeki başlık özelliği için 110 karakter sınırını kaldırdıklarını” belirtti. “Sabit bir karakter sınırı yoktur; bunun yerine, bazı cihazlarda uzun başlıklar kesilebileceğinden kısa ve öz başlıklar yazmanızı öneririz.”

John Mueller 2023 İçin Gerekli SEO Becerilerinin Merak ve Sebat Olduğunu Söyledi

Sizce John bunu belirterek ne demek istiyor? Kişisel düşüncelerimi paylaştım.

Google’dan John Mueller’e 2023 yılında hangi SEO becerilerine ihtiyaç duyulacağı soruldu. O da “merak ve sebat” gerektiğini söyledi.

Merakınızı besleyerek her zaman yeni şeyler denemeli, yeni teknolojileri, yeni stratejileri ve yeni içerik fikirlerini test etmelisiniz. Öğrenmenin tek yolu bir şeyler denemek ve birçoğunda başarısız olmaya hazır olmaktır.

“Sebat” ile asla pes etmemeli, her zaman yeni şeyler denemeye devam etmeli ve bir gecede sonuç beklememelisiniz. SEO uzun soluklu bir oyundur ve sonuçları görmek için çok sıkı çalışarak uzun bir süre boyunca çok çaba sarf etmek gerekir.

Oldukça açık, değil mi? Bence yeterince değil. John’un neyi ima ettiğini kendimce yorumlamaya çalıştım.

John Mueller — 2023 SEO Becerileri

2022 yılı Google açısından pek çok yeniliğe sahne oldu. Daha önce hiç görmediğimiz kadar güncelleme gerçekleşti ve halen taşlar yerine oturmadı.

Bakmayın siz sürekli başarı hikayesi yayımlayanlara, onlar sadece başarılı olacakları projelere girenlerdir. Pek çok site sahibi bir türlü durulmayan sıralama dalgalanmalarından ve ardı arkası kesilmeyen Google güncellemelerinden muzdarip.

Kuvvetle muhtemel John bu güncellemelerin ve değişikliklerin 2023 yılında da devam edeceğini ve buna hazırlıklı olmamız gerektiğini söylemeye çalışıyor.

Her şey yolunda giderken neden sürekli yeni şeyler test etmeye çalışalım? Şair burada ezberleri bozmaya devam edeceğim demek istiyor. Bize düşen sorumluluk ise bu bilinmezliğe ve belirsizliğe sebat etmek olacak :)

Kitap Tavsiyesi: Dijital Yaşamla Başa Çıkma Sanatı: Haberlerden Uzak Durmanın Ve Bilgi Akışına Hakim Olmanın Yolları — Rolf Dobelli

Hayatınızla ilgili daha doğru kararlar almak ister misiniz? O halde telefonunuzdaki haber uygulamalarını silin ve televizyonunuzdan kurtulun!

Her zaman, her şeyden haberdar olmamıza karşın bilgi birikimimiz çok azdır. Bu, sürekli olarak “haber tüketmemizden” kaynaklanır. Haberlerde ise genelde önemsiz olaylara ait tadımlık haber yazıları, gösterişli fotoğraflar, heyecan verici “gerçekler” yer alır.

Aslında haberler bizim için zararlıdır: Ruhumuzda yaralar açar, gerçekten önemli şeylere dair bakışımızı çarpıtır, irademizi zayıflatırlar ve bizi depresifleştirirler.

Çoksatan yazar Rolf Dobelli uzun yıllardır tek kelime haber okumadan yaşıyor ve bunun özgürleştirici etkisini ilk ağızdan bu kitabında ele alıyor. Siz de onun yaptığını yapın: Haberlerle olan ilişkinizi kökten kesin. Radikal bir şekilde yapın bunu. Böylece doğru düşünecek, değerli görüşlere sahip olacak ve kaosun hüküm sürmediği stressiz bir dijital yaşama sanatının inceliklerini keşfedeceksiniz. Hem iş hayatınızda hem de özel hayatınızda daha iyi kararlar aldığınızı göreceksiniz. Bu sayede sizi rahatlatan ve mutlu eden şeyler için aniden daha fazla zamanınız olduğunu fark edeceksiniz.

Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

--

--

International SEO Expert, Inbound Marketer, Making websites win since 2010, Founder at https://stradiji.com