İçerik Üretimi ve SEO için ChatGPT Kullanabilir Miyiz? — Dijital Pazarlama Notları

Mert Erkal
10 min readDec 18, 2022
Dijital Pazarlama Notları — Mert Erkal — 18 Aralık 2022

İçerik Üretimi ve SEO için ChatGPT Kullanabilir Miyiz?

İçerik Üretimi ve SEO için ChatGPT kullanmadan önce bilmeniz gerekenler.

ChatGPT, talimat alabilen ve makale yazmak gibi görevleri yerine getirebilen bir yapay zeka sohbet robotudur. ChatGPT’nin ürettiği çıktıların ve verdiği cevaplarının kalitesi şaşırtıcıdır, bu nedenle onu SEO amacıyla kullanma fikri çok cazip görünüyor. İçerik ve SEO için nasıl kullanılacağına karar vermeden önce bilmeniz gereken bazı önemli detaylar var.

ChatGPT Nasıl Çalışıyor?

Özetle ChatGPT, Büyük Öğrenme Modeli (Large Learning Model) olarak adlandırılan bir makine öğrenimi türüdür.

Büyük bir öğrenme modeli, bir cümle içindeki bir sonraki kelimenin ne olduğunu tahmin edebilen büyük miktarda veri üzerinde eğitilmiş bir yapay zekadır.

Ne kadar çok veri üzerinde eğitilirse o kadar çok türde görevi yerine getirebilir (makale yazmak gibi).

Bazen büyük dil modelleri beklenmedik yetenekler geliştirir.

Stanford Üniversitesi, eğitim verilerindeki artışın GPT-3'ün bu görevi yapmak için özel olarak eğitilmemiş olmasına rağmen metni İngilizce’den Fransızca’ya çevirmesini nasıl sağladığını yazıyor.

GPT-3 (ve ChatGPT’nin temelini oluşturan GPT-3.5) gibi büyük dil modelleri belirli görevleri yerine getirmek üzere eğitilmez. Daha sonra diğer alanlara uygulayabilecekleri geniş bir bilgi yelpazesi ile eğitilirler.

Bu, bir insanın öğrenme yöntemine benziyor. Örneğin, bir insan marangoz olmaya dair temel bilgileri öğrenirse, bu kişiye nasıl yapılacağı özel olarak öğretilmemiş olsa bile, bu bilgiyi pekala bir masa yapmak için kullanabilir.

ChatGPT İle İlgili Bilmeniz Gereken Önemli Bilgiler

ChatGPT’yi SEO ve içerik üretiminde kullanmadan önce, bu bilgileri aklınızın bir köşesinde tutmanızda yarar var.

1. Belirli İçerik Türlerinden Kaçınmak için Programlandı

ChatGPT özellikle grafik şiddet, seks ve patlayıcı bir cihazın nasıl inşa edileceğine ilişkin talimatlar gibi zararlı içerik konularında metin oluşturmayacak şekilde programlanmıştır.

2. Güncel Olaylardan Haberdar Değil

Diğer bir sınırlama ise 2021'den sonra oluşturulan herhangi bir içerikten haberdar olmamasıdır. Dolayısıyla, içeriğinizin güncel ve taze olması gerekiyorsa, ChatGPT mevcut haliyle kullanışlı olmayabilir.

Ancak yapay zeka alanındaki muazzam hareketliliği ve öğrenme hızını dikkate alacak olursak, bu handikapın bir sonraki sürümle birlikte aşılması olağan görünüyor.

3. Yerleşik Önyargılara Sahiptir

Farkında olunması gereken önemli bir sınırlama, makinenin yardımcı, doğru ve zararsız olmak üzere eğitilmiş olmasıdır. Bunlar sadece idealler değil, makinenin içine yerleştirilmiş kasıtlı önyargılardır.

Görünüşe göre zararsız olmaya yönelik programlama, çıktının olumsuzluktan kaçınmasını sağlıyor. Bu iyi bir şey ama aynı zamanda makaleyi ideal olarak tarafsız olabilecek bir makaleden incelikle değiştiriyor.

Bir bakıma kişinin direksiyona geçmesi ve ChatGPT’ye açıkça istenen yönde gitmesini söylemesi gerekiyor. Güzel haber şu ki, yazılım siz geribildirim verdikçe kendisini güncelliyor ve daha iyiye doğru evriliyor.

Tavsiyem aracın verdiği ilk tavsiyeye hemen balıklama atlamamak, doğruluğunu sorgulamanız ve bolca geribildirim vermenizdir.

4. ChatGPT Son Derece Ayrıntılı Talimatlar Gerektirir

ChatGPT, orijinal veya belirli bir bakış açısını yansıtan yüksek kaliteli içerik üretmek için ayrıntılı talimatlar gerektiriyor. Ne kadar fazla talimat verilirse çıktı o kadar sofistike olacaktır. Bu hem bir güç hem de farkında olunması gereken bir sınırlamadır. İçerik talebinde ne kadar az talimat varsa, çıktının başka bir taleple benzer bir çıktıyı paylaşma olasılığı o kadar yüksektir. Son derece sabırlı ve anlayışlı bir araç olduğu için, bolca revize talep edebilirsiniz :)

5. ChatGPT İçeriği Tanımlanabilir mi?

Google ve diğer kuruluşlardaki araştırmacılar uzun yıllardır yapay zeka tarafından oluşturulan içeriği başarılı bir şekilde tespit etmek için algoritmalar üzerinde çalışmaktadır.

Bu noktada belli bir ölçüde başarılı olduklarını söylemem gerekir. Ancak bana kalırsa araçtan elde ettiğimiz içeriği olduğu gibi sitemize yerleştirmemiz yapabileceğimiz en büyük hatalardan birisidir. Bu aracı daha ziyade bir yazar asistanı gibi düşünmek ve içerik üretimi için harcadığınız birim zamanı azaltmak için ustalıkla kullanmayı öğrenmenizi tavsiye ederim.

SEO için Yapay Zekanın En İyi Kullanımı

Yapay zeka araçlarının en iyi kullanımı, SEO’yu bir çalışanı daha üretken hale getirecek şekilde ölçeklendirmektir. Bu da genellikle araştırma ve analiz gibi sıkıcı işleri yapay zekaya bırakmaktan ibarettir.

Örneğin ChatGPT’nin meta description (meta açıklama) üretmede son derece maharetli olduğunu bizzat deneyimledim. Hatta oluşturduğu meta description’ı müşterilerim ile paylaştım ve onaylarını da aldım.

Bir meta açıklama oluşturmak için web sayfalarını özetlemek kabul edilebilir bir kullanım olabilir, çünkü Google özellikle bunun yönergelerine aykırı olmadığını söylüyor.

Bir yazı taslağı veya içerik özeti oluşturmak için ChatGPT kullanmak ilginç bir kullanım olabilir. Örneğin 1000 kelime üstünde, çok sayıda alt başlığı olan bir blog yazısı yazmak istediğinizde, araca hangi alt başlıkları kullanmanın uygun olacağını sorabilirsiniz. Genelde çok başarılı önerilerde bulunuyor.

İçerik oluşturmayı bir yapay zekaya devretmek ve olduğu gibi yayınlamak, önce kalite, doğruluk ve yararlılık açısından gözden geçirilmezse yapay zekanın en etkili kullanımı olmayabilir.

Örneğin İngilizce içerik üretecekseniz, muhakkak Grammarly gibi “proofreading” araçları ile kontrol etmenizde ve düzenlemenizde fayda var.

Eğer uzmanlık — otorite-güven gerektiren bir konuda içerik üretiyorsanız, yapay zekayı uzman yazarınızın işini kolaylaştırmak için kullanabilirsiniz. Bu noktada uzmanın tecrübeleri ve deneyimleri > yapay zeka diyebiliriz :)

Google Aralık 2022 Backlink SPAM Güncellemesi Yayımlandı

Google, Aralık 2022 backlink SPAM güncellemesini 14 Aralık’ta yayınlamaya başladı. Güncellemenin tamamlanması iki hafta kadar sürecek.

Google, SPAM tespit sistemini, satın alınan backlink’leri bulma ve öncelikle diğer sitelere backlink aktarmak için kullanılan alan adlarını tespit etme becerisiyle yükseltiyor. Güncelleme tüm dilleri ve ülkeleri kapsıyor.

Aralık 2022 backlink SPAM güncellemesi, doğal olmayan bağlantıları geçersiz kılmak için Google’ın yapay zeka tabanlı spam önleme sistemi SpamBrain’i kullanıyor.

Google, SpamBrain’in SPAM ’i doğrudan tespit etmenin yanı sıra, artık bağlantı satın alan siteleri ve giden bağlantılar oluşturmak için kullanılan siteleri de belirleyebileceğini söylüyor.

Google’un bu tür açıklamalarına ihtiyatla yaklaşmak gerektiğini düşünüyorum. Her güncelleme sonrası Black Hat SEO yapan, yani Google yönergelerine rağmen bir takım çalışmalara yürüterek performans aldığını ayan beyan Twitter gibi platformlardan case study yayımlayarak duyuran SEO uzmanları var. O yüzden SpamBrain’in bir anda mucizevi bir sonuç üretmesini beklememek gerek.

E-E-A-T ve Google’ın Kalite Değerlendirme Kılavuzunda Önemli Güncellemeler

Google Kalite Değerlendirme Kılavuzunda yapılan en önemli değişiklik, popüler E-A-T kısaltmasının başına E harfinin eklenmesi. Peki bu ne anlama geliyor?

Google, arama için Kalite Değerlendirme Kılavuzunda (Qualitry Raters Guideline) önemli değişiklikler yaptı.

Google bu belgeyi yılda birkaç kez güncellese de, bu haftas güncellenen son sürümde belgenin yapısında önemli değişiklikler yapıldı; çok sayıda yeni bölüm ve tablo eklendi ve toplam 11 yeni sayfa ekklendi.

Nelerin değiştiğine dair onlarca önemli ayrıntı olsa da, tartışmasız en önemli değişiklik popüler E-A-T kısaltmasının başına E harfinin eklenmesi oldu.

Google’un E-E-A-T kavramını şu şekilde özetlemek mümkün:

  • Deneyim
  • Uzmanlık
  • Otoriterlik
  • Güvenilirlik

“Deneyim “in eklenmesi, içerik kalitesinin, içerik oluşturucunun konuyla ilgili ilk elden ne ölçüde deneyime sahip olduğunun anlaşılması merceğinden de değerlendirilebileceğini göstermektedir.

E-E-A-T’nin bu şekilde yeniden çerçevelenmesiyle birlikte Google, “güven “in bu kavramın merkezinde yer aldığını ve “E-E-A-T ailesinin en önemli üyesi” olduğunu da belirtmektedir.

Google ayrıca önemli kavramlara ilişkin daha pek çok açık örnek sunmaktadır:

  • Web sitelerinin ve içeriğe katkıda bulunanların itibarının değerlendirilmesi
  • E-E-A-T’nin ne ölçüde önemli olduğu ve nasıl değerlendirilmesi gerektiği
  • İçeriğin zararlı olmasının ne anlama geldiği.

SEO uzmanı Lily Ray’in aşağıdaki makalesini okuyarak bu güncelleme hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz:

Google Şu Anda Kapalı mı? Arama Durumu Gösterge Panosunu Kontrol Edin

Tarama, dizine ekleme veya sonuçları sunma ile ilgili sorunlar için arama motorunun resmi durum panosunu kontrol edebilirsiniz.

Google, arama sonuçlarının taranması, indekslenmesi veya sunulmasıyla ilgili bir sorun olup olmadığını gerçek zamanlı olarak size bildirecek bir arama durumu panosunu kullanıma sunuyor.

Daha önce Google’ın Site Güvenilirliği Mühendisleri (SRE), Google Search Central Twitter hesabı aracılığıyla arama yapanlara kesintiler hakkında bilgi veriyordu.

Artık Google, arama motorunun durumunu bildirmek için Arama Durumu Panosunu kullanacak.

Google, devam eden yaygın bir kesintiyi onayladıktan sonra bir saat içinde ama Arama Durumu Gösterger Panosunda bir güncelleme yayınlayacak.

Gösterge tablosunda belirtildiği gibi kesintinin başlangıç zamanı, kesintinin başladığı zamanı değil, Google’ın sorunu keşfettiği zamanı ifade edecek. Google, ilk güncellemeden sonraki 12 saat içinde ardışık kesinti güncellemeleri sağlamayı taahhüt ediyor. Ayrıca Google, sorunun çözülmesine yardımcı olabilecek bilgiler de sağlayacak.

Google, Görsel Öğeler Galerisi ile Bazı Arama Özelliklerinin Resmi Adlarını Paylaştı

Google, Google Arama’daki en popüler arama özelliklerinden bazılarını belgeleyen yeni bir görsel Google Arama öğeleri galerisi yayımladı.

Artık bazı Google Arama özellikleri için tahmin yürütmek ya da isim uydurmak zorunda değiliz. Google bu arama özelliklerinden 22'si ile başladı, ancak daha fazlasını eklemeye devam etmeyi planlıyor.

İlişkilendirme (Attribution): Sitenin adı, URL ve favicon gibi görsel tanımlayıcılarla insanların arama sonucunun arkasındaki kaynağı hızlı bir şekilde belirlemelerine yardımcı olan öğeler.

Metin Sonuçları (Text Results): Google “Metin sonuçları”’nın, sonuçların neye dayandığını, yani dizine eklenen sayfaların metinsel içeriğini daha iyi temsil ettiğine inanıyor.

Video ve Resim Sonuçları (Video and Image Results): Tarihsel olarak “resim ve video evrensel sonuçları” olarak adlandırılan video ve resim sonuçları, ilgili açılış sayfaları bağlamında dizine eklenen ilgili medyaya dayanmaktadır.

Keşif Özellikleri (Exploration Features): Genellikle “Kullanıcılar Bunları Da Sordu” olarak adlandırılan bu görsel öğeler, kullanıcıların arama yolculuklarını genişletmelerine yardımcı olur.

İlgili galeri “Bir Google Arama sonuçları sayfasının anatomisi” ile başlıyor ve yukarıdaki tüm bölümlerin çok güzel gösterimini yapıyor:

Kod-Metin Oranı Bir Google Sıralama Faktörü Müdür?

Bir sayfadaki metin miktarına karşılık kod hacminin sıralamanızı nasıl etkileyebileceğini hiç düşündünüz mü? Sizce bu oran bir Google sıralama faktörü müdür?

Muhtemelen web sitenizin kodlamasının arama motoru sıralamanızı etkileyebileceğini zaten biliyorsunuzdur.

SEO için meta açıklama, alt etiketler ve başlık etiketleri gibi snippet’ler eklemenin arama motorlarındaki görünürlüğünüzü önemli ölçüde artırabileceğini biliyorsunuz.

Ancak, sayfadaki metin miktarına karşılık kod hacminin sıralamanızı nasıl etkileyebileceğini hiç düşünmemiş olabilirsiniz.

Bu, “kod-metin oranı” olarak bilinen ve kullanıcı deneyimlerini, sayfa indekslemeyi ve sayfa hızını önemli ölçüde etkileyebilen bir kavramdır.

Peki iyi bir kod-metin oranını ne oluşturur? Ve daha da önemlisi, bu oran arama sıralamanızı ne kadar etkiler?

Arama motorları, sayfanızın arama sonuçları sayfalarında sıralamalasını belirlerken kod-metin HTML oranınızı dikkate alıyor mu? Hayır.

Ancak kodlamanızın kalitesi, sayfa yükleme hızı ve kod-metin oranı SEO’da dolaylı da olsa önemli bir rol oynar. Daha da önemlisi, kullanıcıların sayfanızı nasıl deneyimlediğini etkiler.

Şişirilmiş — gereksiz kodun web sitenizi olumsuz etkilemediğinden emin olmak için kod/metin oranınızı %25–70 aralığında tutmanızda yarar var.

Robots.txt’deki 500/503 HTTP Durum Kodu Sitenizi Google Aramasından Çıkarabilir

Google’dan Gary Illyes’e göre Robots.txt dosyanızın döndüreceği yanlış durum kodları sitenizin Google dizininden kaldırılmasına yol açabilir.

Google’dan Gary Illyes LinkedIn’de yaptığı bir açıklamada, sunucunuz Robots.txt dosyanız için uzun bir süre 500/503 HTTP durum kodu döndürürse, Google’ın sitenizi Google Arama’dan tamamen kaldırabileceğini söyledi.

Bu, sitenizin geri kalanı erişilebilir olsa ve 500 veya 503 durum kodu döndürmese dahi geçerlidir.

Endişelenmeniz gereken yalnızca 500/503 HTTP durum kodu değil, sitenizin bu ağ zaman aşımı sorunlarını yaşaması da bir sorundur.

Açıklamada net olarak belirtilmemiş olsa da uzun süreden kasıt birkaç günlük bir zaman dilimi olabilir.

Google: Taramaya İzin Vermemek Bir Siteyi Dizinden Çıkarmanın Süper Hızlı Bir Yolu Değildir

John Mueller Googlebot’un sitenizi taramasını istemediğiniz durumlarla ilgili önerilerini paylaştı.

Google’dan John Mueller, Reddit’teki bir yazısında Googlebot’un sitenizi taramasına izin verilmemesinin sitenin hemen dizinden kaldırılmasına yol açmayacağını söyledi. Mueller, “tüm sitenin yayından kaldırılmasının biraz zaman alacağını” ve ana sayfanın hiç yayından kaldırılmayabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu nedenle, sayfanızın veya sayfalarınızın hızlı bir şekilde kaldırılmasını istiyorsanız, Google Search Console’daki site kaldırma isteğini kullanın.

Yeni Google Analytics 4 Açılış Sayfası Raporu

GA4 kullanıcısıysanız yeni raporu gösterge tablolarında otomatik olarak görüyor olmalısınız. Görmüyorsanız, manuel olarak da ekleyebilirsiniz.

Google Analytics 4 SEO çalışmaları için giderek daha işlevsel hale geliyor.

Yeni açılış sayfası raporu sayesinde Google Analytics 4 (GA4) açılış sayfalarınızın etkinliğini değerlendirmenize ve optimize etmenize yardımcı olacak.

Yeni rapor aşağıdaki metrikleri karşılaştırıyor:

  • Oturum başına ortalama etkileşim süresi
  • Dönüşümler
  • Yeni kullanıcılar
  • Görünümler
  • Toplam gelir
Landing Page — Açılış Sayfası Raporu

Açılış sayfası raporunu, kontrol panelinizin sol gezinme bölümündeki Etkileşim başlığı altında bulabilirsiniz. Katılım konusu bölümü yoksa raporu rapor kitaplığı aracılığıyla ekleyebilirsiniz.

Kitap Tavsiyesi — “Kazanılmış Hayat” — Marshall Goldsimith & Mark Reiter

Liderlik koçu Marshall Goldsmith bu kitabında hem içimizdeki başarı açlığını hem de hayatın her türlü talihsizliğini bir dengeye oturtuyor.

Goldsmith’e göre pişmanlıkların yükünün omuzlarımıza binmediği, “kazanılmış bir hayat” yaşamanın püf noktası aldığımız her nefesle yeni bir insana dönüştüğümüzün farkına varmaktır. Başarılarımızı kariyerden daha yüksek hedeflere göre ölçmek, kolaya kaçıp pişmanlık içinde kıvranmamızı önleyecektir.

Goldsmith bizi “Şu olduğunda mutlu olacağım…” hastalığına karşı uyarıyor ve tatmin edici bir hayatın önündeki, çoğu hayal gücü eksikliğinden kaynaklanan, engelleri aşmamızı sağlayacak pratik tavsiyeler ve egzersizler sunuyor.

Goldsmith’in dünyanın en başarılı liderlerinden bazılarına koçluk yaptığı olağanüstü kariyerinden ve kendi deneyimlerinden damıtılmış örneklerle dolu olan Kazanılmış Hayat, daha büyük bir idealin peşindeki herkes için yol gösterici bir kitap.

Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

--

--

International SEO Expert, Inbound Marketer, Making websites win since 2010, Founder at https://stradiji.com