Google: E-ticaret Siteniz için 8 SEO İpucu — Dijital Pazarlama Notları

Mert Erkal
8 min readJul 3, 2022
Dijital Pazarlama Notları — Mert Erkal — 3 Temmuz 2022

Google: E-ticaret Siteniz için 8 SEO İpucu

Bir e-ticaret siteniz varsa, Google tarafından paylaşılan bu öneriler SEO performansınızı artırmanızı sağlayabilir.

Google geliştiricilerinden Alan Kent bu hafta e-ticaret siteleri için 8 ipucundan bahsettiği bir video yayımladı.

Alan Kent — Google

Video paylaşılan önerileri sizler için özetledim;

  • Google’ın sitenizde tespit ettiği, Google Search Console Kapsam raporu bölümünde belirtilen sorunları, Google’ın önerileri doğrultusunda hızlı bir şekilde çözüme kavuşturun.
  • Google’ın URL denetleme aracı ile indeksleme sorunları olan sayfaları inceleyebilir, Google’ın şu referans sayfasındaki önerileri dikkate alarak sorunları çözüme kavuşturmayı deneyebilirsiniz:
  • Bir e-ticaret sitesinde ürün sayfa başlıklarının ne kadar önemli olduğunu belirtmeye gerek yok. Başlıklarınıza ve sayfa açıklamalarınıza çok önem verin, kullanıcılara fayda sağladıklarından emin olun.
  • Ürün sayfalarınızda yer alan açıklamaları tedarikçiden size iletildiği gibi yayımlıyorsanız, bunları özgün bir şekilde ve kullanıcı ihtiyaçlarını dikkate alacak şekilde yeniden yazmayı deneyin.
  • Google Search Console performans raporu herhangi bir arama sorgusundaki performansınızı size çok açık bir şekilde gösterecektir.
  • Ürün varyantlarını doğru yapısal verilerle tanımladığınızdan emin olun
  • Farklı sitelerde aynı ürüne ait sayfaların, aynı ya da hemen hemen aynı ürün açıklamaları ile rekabet içerisinde oldukları durumlarda, site yükleme hızı sıralamalarda belirleyici bir rol oynayabilir. Site yükleme hızınızı iyileştirmeyi rutin bir iş haline getirin.
  • Pandemi ile birlikte e-ticaret site sayısında patlama yaşandı, doğal olarak SEO rekabetinde de patlama yaşanıyor. SEO çalışmalarınızın meyvelerini toplamak için sabırlı olun.

PageSpeed Insights API ve Python ile Toplu Yükleme Performans Testleri

Komut dosyasıyla kullanıcı deneyimi, tarama verimliliği, dönüşüm oranı ve sıralama iyileştirmeleri için birkaç sayfayı aynı anda analiz edin ve test edin.

Sevgili Koray Tuğberk GÜBÜR’ün bu hafta Search Engine Journal’de yayımlanan makalesini sizlerle paylaşmak istedim.

Google, gerçek dünya verilerini simülasyon verileriyle karıştırarak ve web sayfalarıyla ilgili yükleme performansı zamanlama verileri sağlayarak SEO uzmanlarına ve geliştiricilerine yardımcı olmak için PageSpeed Insights API’yi sunuyor.

Google PageSpeed Insights (PSI) ve Lighthouse arasındaki fark, PSI’nin hem gerçek dünya hem de laboratuvar verilerini içermesi, Lighthouse ise cihazın bağlantısını ve kullanıcı aracısını değiştirerek bir sayfa yükleme simülasyonu gerçekleştirmesidir. Diğer bir fark noktası ise, PSI’ın web erişilebilirliği, SEO veya aşamalı web uygulamaları (PWA’lar) ile ilgili herhangi bir bilgi sağlamaması, Lighthouse ise yukarıdakilerin tümünü sağlamasıdır.

Google Zengin Sonuç Yönergeleri Silahları, Eğlence Amaçlı Uyuşturucuları, Tütün -Elektronik Sigara Ürünlerini ve Kumar Ürünlerini Yasaklıyor

Bu, Google Arama yönergelerini satıcı (merchant) yönergeleriyle daha uyumlu hale getiriyor.

Google, genel Google satıcı yönergelerine daha iyi uyum sağlamak için zengin sonuç içerik yönergelerini güncelledi. Bundan sonra geniş çapta yasaklanmış veya düzenlemelere tabi olan ya da kendinize veya başkalarına ciddi şekilde zarar verebilecek ürünler için zengin sonuçlara izin vermeyeceğini ilan etti.

SEO Stratejinizde Multimedya İçeriğinden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Üzerinde çok fazla tartışılmadığım bu konu ile ilgili keşfettiğim ilginç bir videoyu paylaşmak istedim.

Multimedya içeriği SERP (Search Engine Result Page ya da Arama Motoru Sonuç Sayfası) içinde nerede görünüyor?

Çoğu zaman öne çıkan snippet’lerde (featured snippet) görünüyor.

Arama motorları çok daha akıllı olduğu için bugün gerçekten sıralanabilecek çok daha farklı medya türü var. SimilarWeb tarafından Ekim 2021 itibarıyla yapılan bir araştırmadan istatistiklere bakıldığında, tüm anahtar kelime aramalarının yaklaşık %20'si farklı bir SERP özelliğiyle sonuçlanıyor. Diğer bir deyişle, herhangi bir arama sorgusunda Google sonuçlarında yer alma ihtimalimiz sadece web sitemizin ilgili sayfası ile sınırlı değil. SERP özellikleri yalnızca ABD’de 2021 Mart ayından bu yana %15'ten fazla büyümüş.

Aşağıda bulabileceğiniz, SMA Marketing ajansı tarafından hazırlanmış videoda ilginç bir detay var; Google’ın MUM algoritmasının gelmesi ile birlikte web sitesi sahiplerinin kendilerini ifade etmek ve kullanıcı beklentisini karşılayabilmek için daha fazla multimedia içeriğine ihtiyaç duyacakları belirtiliyor.

Aşağıdaki videoda SMA Marketing’in sayfa örneklerinden yola çıkarak multimedia içeriği nasıl etkin bir şekilde kullandıklarını görebilirsiniz:

SMA Marketing

Arama Sorguları ile Anahtar Kelimeler Arasındaki Fark Nedir?

Arama sorguları ve anahtar kelimeler arasındaki farkı anlamak, işe yarayan arama stratejileri oluşturmanın anahtarıdır.

Pazarlamacılar, arama sorgusu ve anahtar kelime terimlerini bilinçsizce birbirinin yerine kullanır; ancak iki terimin nasıl farklılaştığının açıklığa kavuşturulması gerekir.

Çünkü bir sorgu ile bir anahtar kelime arasındaki farkı bilmemek, düşük performans sergilenen arama pazarlaması stratejilerine yol açabilir. Search Engine Journal’de yayımlanmış bu makale, tanımdan başlayarak hem arama sorgularının hem de anahtar kelimelerin temel özelliklerini incelemiş.

Arama Sorgusu Nedir?

Arama sorguları, insanların aradığı şeydir. Siri’ye bir şey sorduğunuzda (bir sorgu) veya Google’a bir şeyler yazdığınızda (sorgu) ve “ara” düğmesine bastığınızda — bu, arama sorgusu olarak bilinir.

Arama sorgusu terimi, yalnızca bir aramayı başlatmak için kullanılan değişmez metne atıfta bulunur. Bir kullanıcının almak istediği bilgiler, arama amacı (user intent) olarak bilinir.

Anahtar Kelime Nedir?
Anahtar kelimeler ise arama kampanyalarının temelidir. Ücretli bir arama reklamı veya organik trafik elde etmek için kullandığınız kelimeler veya kelime öbekleridir.

Anahtar kelimeler, web sitenizin Google’da görünmesini istediğiniz tam terim veya kelime öbekleridir.

İkisi Arasındaki Fark Nedir?

Kullanıcılar anahtar kelimeleri bilmiyor ve anahtar kelimeleri umursamıyor. Sadece sorularına cevap arıyorlar.

Hedef kitlemizin Google’a ne yazdığını ve bunun içerik ve reklamlarla nasıl ilişkili olduğunu anlamak, başarılı pazarlama kampanyaları oluşturmak için çok önemlidir.

Şu aşağıdaki görsel yaşanan durumu çok güzel özetlemiş;

Bu örnek, farklı arama sorgularının kullanıcıları aynı kök anahtar kelimeye yönlendirebileceğini gösterir.

Arama sorgularını ve anahtar kelimeleri birbirinin yerine kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak arama sorguları ile anahtar kelimeler arasındaki farkın, pazarlama stratejisi hakkındaki düşüncelerinizi değiştirme gücüne sahip olduğunu unutmayın.

Surfer SEO Yeni Semrush Entegrasyonunu Duyurdu

İçerik üreticilerinin favori araçlarından birisi olan Surfer SEO, Semrush ile entegre olarak SEO önerileri oluşturmaya başladı.

Surfer SEO yaklaşık bir yıldır kullandığımız, semantik SEO bakış açısıyla içerik üretimi ve analizi yapmamıza imkan sağlayan bir servis.

Bilhassa içerik siparişi (content brief) oluştururken semantik SEO bakış açısıyla değerlendirme yapmamızı sağlıyor. Salt anahtar kelime açısından değil, ilgili içeriği okuyacak kullanıcının beklentilerini öğrenmek açısından da oldukça faydalı.

Malumunuz olduğu üzere, Google bir sayfanın içeriği, salt içinde geçen anahtar kelimelere göre değerlendirmiyor artık. Hala bunun böyle olduğunu düşünmek, dünyanın düz olduğunu söylemekle aynı şey bana kalırsa.

Semantik bir arama motoruna doğru evrilen Google, biz içerik üreticilerinin de böyle düşünmeye başlamasını zorunlu kılıyor. O nedenden dolayıdır ki, size de bir an önce bu tür araçları kullanmaya başlamanızı tavsiye ederim.

Surfer SEO ve Semrush entegrasyona gitmişler; Semrush entegrasyonu ile Surfer SEO’nun Grow Flow isimli, yapay zeka destekli öneriler aracı Semrush’ın önerilerini de paylaşmaya başlayacakmış. Aşağıdaki yazıda detaylı bilgileri bulabilirsiniz:

Google Tazelik Algoritması Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Google’ın Tazelik Algoritması, sitelerin sıralanma şekillerini önemli ölçüde değiştiriyor.

Google’ın Tazelik Güncellemesi (Freshness Update), arama sonuçlarını daha kesin ve kullanıcı amacına duyarlı hale getirme eğilimini ortaya koyan önemli bir sıralama algoritması değişikliğiydi.

Güncellemenin sonucu, arama sorguları için alaka ölçüsü olarak zaman ekleme yeteneğiydi. Bu, Google’ın trend olan, düzenli olarak gerçekleşen (yıllık bir etkinlik gibi) veya sık sık güncellenen (yeni ürün modelleri gibi) içeriği ortaya çıkarmasını sağladı.

Algoritma güncellemesi 3 Kasım 2011'de duyurulmuştu. Google’ın resmi blog yazısı duyurusu, değişikliğin arama sorgularının yaklaşık %35'ini etkilediğini ve arama sorgularının yaklaşık %6 ila %10'unu belirgin şekilde etkilediğini belirtmişti. Bu, web sayfalarının sıralanma biçiminde çok önemli bir değişiklikti.

Aşağıdaki yazıda bu önemli güncelleme ile ilgili, çok ilginç detayları öğrenebilirsiniz:

SEO Uzmanları İçin 15 Proje Yönetim Aracı

Tüm SEO projelerinizin sayısı artıkça, takibi güçleşebiliyor. Bu proje yönetimi araçları listesi size yardımcı olabilir.

SEO çalışmalarını bir proje gibi yönetmenin önemine inanıyorum. Sektörde 15.senesine yaklaşmakta olan biri olarak SEO projelerinin çok farklı şekillerde yönetildiğine şahit oldum. Excel dosyaları ile başlayan yolculuğumda, Jira, Basecamp, Asana, Trello vb. pek çok farklı araç kullandım.

SEO proje yönetimini hem kendi ekibiniz, hem de müşterileriniz açısından ele almalısınız. Burada bana kalırsa seçeceğiniz proje yönetim aracı olabildiğince sade ve yalın bir şekilde müşteri ve SEO danışmanı ya da ajansı arasında köprü görevi görmeli. Yani seçeceğiniz proje yönetim aracı ve bu arac üzerinden görev oluşturma süreci kendi içinde bir bürokrasi yaratmamalı. Bu nedenle son dönemde Trello ile ilerlemeyi tercih ediyoruz. Çok basit bir akış oluşturmak, tüm partilerin takibini kolaylaştırıyor.

Aşağıdaki yazıda SEO projelerinde kullanabileceğiniz 15 proje yönetim aracı artıları ve eksileri ile değerlendirilmiş:

İçeriğinizin Google Arama’da Görünmesini Nasıl Engelleyebilirsiniz?

Search Off The Record’un bu haftaki bölümünde bu konu tartışıldı.

Bu bölümde, herhangi bir sayfanın Google arama sonuçlarında yer almaması için yapılması gereken düzenlemeler tartışıldı. Lizzi Sassman, Gary Illyes ve John Mueller, Robots.txt dosyalarının ve Robots meta etiketlerinin rolü hakkında sohbet ettiler.

Tarama ve indekslemede hangi rolleri oynuyorlar? İstenmeyen içeriği Google Arama’dan kaldırmak için başka hangi uygulamaları uygulayabilirsiniz? Konu içerik engelleme olduğunda bazı yararlı Arama ipuçlarını ve püf noktalarını keşfetmek için bu podcast’i dinleyebilirsiniz.

Kitap Tavsiyesi: “Dil İllüzyonları: Kelimelerin Büyüsüyle Mutluluğa Ulaşmak” — Robert Dilts

Kullandığımız dilin yaşantımızı nasıl şekillendirdiğini keşfetmek için bu kitabı okumanızı tavsiye ederim.

Bu yaz tavsiye edeceğim kitapları genelde düşünce sistematiğimiz üzerine seçmeye karar vereceğim. Zira çoğumuz farkında olmasak da, aslında nasıl bir hayat süreceğimiz büyük ölçüde nasıl düşündüğümüze ve başımıza gelen olaylara nasıl tepki verdiğimize bağlı olarak değişebiliyor.

Bazılarımız pandemi ile birlikte hayata küserken, bazılarımız bunu bir fırsat olarak değerlendirip ummadığı kadar hızlı gelişme kaydedebiliyor. Peki, bu nasıl olabiliyor?

İşte bu ve buna benzer örneklerle dolu, şu an okumakta olduğum muhteşem bir kitabı sizlere tavsiye etmek istiyorum.

Kitabın yazarı Robert Dilts 1973 yılından bu yana, NLP (Neuro Linguistic Programming) alanında araştırmacı, yazar, eğitmen ve danışman olarak faaliyet göstermekte. Organizasyonel gelişim, öğrenim, yaratıcılık ve sağlık konularında geliştirmiş olduğu çeşitli NLP uygulamalarına ilaveten, stratejiler ve inanç sistemleri ile sistemik NLP’nin gelişimine kişisel katkılarda bulunmuş.

“Dil İllüzyonları” isimli bu kitabında kullandığımız dili ve düşünce sistematiğimizi değiştirerek hayatta nasıl farklı sonuçlar elde edebileceğimizi çok ikna edici bir dille anlatıyor.

Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

--

--

International SEO Expert, Inbound Marketer, Making websites win since 2010, Founder at https://stradiji.com