Dijital Pazarlama Notları — 15 Ağustos 2021 — Mert Erkal

Mert Erkal
8 min readAug 15, 2021
Dijital Pazarlama Notları — 15 Ağustos 2021 — Mert Erkal

Google’ın Önerdiği Önemli Web Metrikleri Denetim Akışı

Google, Önemli Web Metriklerini iyileştirmeyi hedefleyen site sahipleri için sormaları gereken soruları ve kullanılacak araçları vurgulayan bir iş akışı yayımladı.

Google’ın Web.Dev sitesinde, bir sitenin Önemli Web Metriklerini denetlemek ve optimizasyon stratejilerini planlamak için geliştiricilere özel bir iş akışı yayımlandı.

A — Web sitesi sağlığını değerlendirin ve sorunlu noktaları belirleyin
Bu adımda kullanılması gereken üç araç:

CrUX Dashboard, Search Console, PageSpeed Insights.

  • Web sitenizin sağlığını ölçmek için CrUX Dashboard’u kullanın.
    - Dikkat edilmesi gereken sayfaları belirlemek için Search Console’u kullanın.
    - Belirli bir sayfa için kullanıcı deneyimi metriklerini derinlemesine incelemek için PageSpeed Insights’ı kullanın.

B: Hataları Ayıklayın ve Optimize Edin

  • Bir sayfayı denetlemek ve iyileştirmeleri ortaya çıkarmak için Lighthouse’u kullanın.
  • Bir sayfada Önemli Web Metrikleri ölçümlerini gerçek zamanlı olarak analiz etmek için Web Vitals eklentisini kullanın.
  • Performans sorunlarını ayıklamak ve kod değişikliklerini test etmek için Chrome DevTools’u kullanın.

C: İzleme ve Sürekli Geliştirme

  • Bir web sitesinin gerçek kullanıcı verileri toplamasını otomatikleştirmek, özel panoları güçlendirmek ve uyarı sistemleri oluşturmak için BigQuery, CrUX API, PSI API ve web-vitals.js üzerinde CrUX kullanın.
  • Laboratuvar testlerini otomatikleştirmek ve gerilemeleri önlemek için Lighthouse-CI kullanın.

Diğer detayları Web.dev sitesinin ilgili sayfasında bulabilirsiniz:

Google, Makale Şemasına Yazar URL’si Eklemenizi Öneriyor

Google, doğru yazarın belirlenmesine yardımcı olması için makale şemasına bir yazarın URL’sinin eklenmesini öneriyor.

Google, birden fazla yazar aynı veya benzer ada sahip olduğunda doğru yazarın tespitine yardımcı olması için makale şemasına bir yazarın URL’sini eklemenizi önermeye başladı.

Açık olmak gerekirse, yazar URL özelliği yeni değil. Yeni olan, Google’ın bir makalenin doğru yazarını netleştirmesine yardımcı olmak için kullanma önerisi.

Yazar URL özelliği Makale (Article) şeması içinde bulunuyor. Bu nedenle sitenizde bu işaretlemeyi zaten kullanıyorsanız, eklenecek yalnızca bir alan daha var.

Google, yazarların belirsizliğini ortadan kaldırırken aynı özelliğin yazar URL’sine alternatif olarak kullanılabileceğini de belirtiyor.

Insider 2021–2. Çeyrek Küresel Dijital Trendler

Önümüzdeki hafta Insider Türkiye direktörü sevgili Kerem Bozokluoğlu ile birlikte bir canlı YouTube yayını gerçekleştireceğiz.

15’ten fazla yapay zeka algoritmasına sahip olan Insider platformu, bu algoritmalar sayesinde müşteri segmentlerinin dönüşüm sağlama, satın alma ve kaybedilme olasılıklarına yönelik tahminlerde bulunarak; dijital pazarlama uzmanlarının müşteri deneyimlerini iyileştirmelerini sağlıyor.

Insider, sadece dakikalar içerisinde gerçekleşen ve son derece kolay olan entegrasyonu ile pazarlama departmanlarının teknik ekiplere olan bağlılığını ortadan kaldırıyor. Özetle,Insider dijital pazarlama uzmanlarının kullanıcı ediniminden (acquisition), kullanıcı dönüştürmeye (activation), sadık kullanıcı kitlesi yaratmaktan (retention), kar getirisine (revenue) kadar satış döngüsünün her evresindeki pazarlama faaliyetlerine dokunarak; dönüşüm oranı (CR), müşteri edinme maliyeti (CAC), müşteri yaşam boyu değeri (LTV), ortalama sepet tutarı (AOV) gibi önemli büyüme metriklerini yönetmelerini sağlıyor.

Önümüzdeki hafta Insider Türkiye direktörü sevgili Kerem Bozokluoğlu ile birlikte “Insider 2021–2. Çeyrek Küresel Dijital Trendler” başlıklı bir canlı YouTube yayını gerçekleştireceğiz.

Insider’ın global olarak yüzlerce müşteriye hizmet vermesi, muazzam bir veriye sahip oldukları anlamına geliyor. Bu anlamda ben de heyecanla bekliyorum.

Canlı yayında ben de Semrush üzerinden elde ettiğim sektörel verileri ve SEO çalışmalarınızda dikkate almanız gereken önemli ayrıntıları paylaşacağım.

Günü ve saati yarın gibi netleşecek ve Stradiji ve kişisel sosyal medya hesaplarımdan duyuracağım. Takipte kalın lütfen.

Kapsamlı Google Data Studio SEO Rapor Şablonu

Ragıp Diler’in hazırladığı bu Data Studio şablonu SEO çalışmalarınızda size yardımcı olacaktır.

Bir sitenin SEO analizini yaparken dikkate almamız gereken yüzlerce checklist maddesi var. Bunları tek tek aklımızda tutmak, çoğu zaman bazılarını eksik bırakmak anlamına geliyor.

Ragıp Diler tarafından hazırlanmış ve kolayca kopyalayarak kendi SEO projelerinize uyarlayabileceğiniz Data Studio şablonu, SEO analizinde olası eksikliklerin önüne geçebilir.

Rapor aşağıdaki araçlardan veri çekebilecek şekilde oluşturulmuş:

- Screaming Frog All Internal Report

- Screaming Frog HTML Report

- Ahrefs Backlinks Report

- GSC Top External Linking Sites Report

- GSC Site Impression

Raporu bu link üzerinden kendi hesabınıza kopyalayabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Financial Times: Türkiye Nasıl Avrupa Teknolojisinin Yıldızı Oldu?

Financial Times’da yayımlanan makale, Getir’in elde ettiği başarının bir tesadüf olmadığını vurguluyor.

Financial Times’ta bu hafta yayımlanan bir makale, Türk e-ticaret ekosisteminin başarısını gözler önüne seriyor. Türkiye’deki e-ticaret penetrasyonunun üç yıl önce yüzde 3,5'ten bugün yüzde 10'a yükseldiği tahmin ediliyor.

Türk teknoloji şirketlerinin 2021 yılında daha önceki yılların toplamından daha fazla yatırım aldıkları belirtiliyor.

Makaleyi okuduktan sonra ülkemin geleceği ile ilgili umutlandım. Kaynaklarımızı gereksiz yerlere harcamak yerine, İnternet ve web teknolojilerine yatırdığımız takdirde, gelecek yıllarda daha nice Getir örnekleri yaratmamız mümkün.

Makaleyi aşağıdaki linkten okuyabilirsiniz.

Bilmeniz Gereken 5 Google Docs Özelliği

Akıllı çiplerden kontrol listelerine kadar bu beş özellik, daha verimli çalışmanıza ve Google Docs’u daha iyi kontrol etmenize olanak sağlayacak.

Aşağıdaki Google Docs özellikleri hayatınızı kolaylaştıracak:

  1. Google Docs’a @ İşareti ile Eklemeler Yapın

@ işareti ile kişileri, dosyaları, tarihleri veya yaklaşan takvim etkinliklerini ekleyebilirsiniz.

2. Google Docs’ta Kontrol Listesi Oluşturun

Google Docs artık kontrol listelerini destekliyor. Belgenize yeni bir kontrol listesi eklemek için aşağıdaki ekranda görebileceğiniz ikonu seçin, ardından kontrol listenizin her bir öğesini girin. Her öğenin yanında boş bir kutu görüntülenir. Bir görevi tamamlandı olarak işaretlemek ve satırın metninin üzerini çizmek için kutuyu işaretleyin. Üstü çizili biçimlendirmeyi kaldırmak için kutunun işaretini kaldırın ve işaretleyin.

3. Google Docs’da Sayfalar Arasındaki Paragraf Yerleşimi Kontrol Edin

Bir arada tutmak istediğiniz metni seçin, ardından Biçim | Satır ve Paragraf Aralığı seçenekleri arasından seçim yapın:

4. Google Dokümanlar’da Resimleri Metnin Üstüne veya Altına Nasıl Katmanlarsınız?

Bir Google Docs dökümanına eklenen bir resmi arka plan veya metin için bir arkaplan olacak şekilde ayarlayabilirsiniz. Bu aynı zamanda, örneğin doğrudan bir görüntünün üstüne başlıklar yerleştirmenize de olanak tanır. Metninizin görünürlüğünü sağlamak için zıt bir renk kullandığınızdan emin olun! Tersine, metnin önündeki bir resim, kelimelerin bir resimden çıkmış gibi görünmesine veya altında asılı kalmasına neden olabilir.5. Google Dokümanlar ile bir toplantıya nasıl sunum yapılır?

5. Google Docs ile Toplantı Sunumlarınızı Yapın

Google Chrome’da “mavi” Paylaş düğmesinin yanında sağ üstte Google Dokümanını Google Meet’a sunma seçeneği görüntülenir. Bilgisayarınızda bir Google Meet oturumuna katıldıktan sonra (ör. Chrome’daki başka bir sekmede), Toplantıda Sun simgesini seçin. Sistem, etkin bir toplantıda olduğunuzu otomatik olarak algılar ve bir “Sekmeyi Toplantıya Sun” düğmesi gösterilir. Meet’te Dokümanınızı sunmak için bu düğmeyi seçebilirsiniz.

Instagram’ın Reels Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram, Reels öneri sisteminin algoritmasının nasıl çalıştığını açıkladı.

Instagram, bir sonraki amiral gemisi özelliği olarak Reels’i pazarlamak için elinden geleni yapıyor. Instagram başkanı Adam Mosseri, doğrudan TikTok ile rekabet edebilmek için videolara çok önem verdiklerini belirtti.

Intagram’ın Reels algoritmasının amacı, kullanıcıların izlemekten zevk alacakları, aynı zamanda etkileşime geçecekleri içeriği ortaya çıkarmaktır.

Kullanıcılara hangi Reels videolarının gösterileceğini belirlemek için Instagram’ın algoritması, bir kişinin aşağıdakileri yapma olasılığını dikkate alır:

  • Bir Reels videosunun tamanını izlemek
  • O Reels videosunu beğenmek
  • Eğlenceli veya komik olduğunu söylemek
  • Kendi Reels videosunu yapmak için ses sayfasına gitmek

Reels veya TikTok’a aşina değilseniz, bu son nokta kafa karıştırıcı gelebilir. Birinin videosundan bir ses parçası alma ve onunla kendi içeriğinizi oluşturma yeteneğini ifade eder.

İçerik oluşturucu özelliği devre dışı bırakmadıkça, her Reels videosunda, izleyicilerin sesi alıp aynı parça ile yeni bir video oluşturabilecekleri bir sayfa bulunur.

2021 İçerik Pazarlaması Araştırma Raporu

Icerik.com ve ZEO işbirliği ile hazırlanan rapor yayımlandı.

Icerik.com ve Zeo işbirliğinde hazırlanan bu araştırma, Türkiye’de içerik pazarlamasının bulunduğu mevcut durumu anlamayı ve anket çalışması verilerinin çıktılarıyla alana yönelik iç görüler elde etmeyi amaçlıyor.

Bu ücretsiz raporu aşağıdaki sayfadaki formu doldurarak talep edebilirsiniz.

LinkedIn Görüntülü Toplantı Hizmetini Başlatıyor

LinkedIn artık bir üçüncü taraf hizmetine ihtiyaç duymadan bire bir görüntülü toplantılara ev sahipliği yapabilecek.

LinkedIn’in yeni görüntülü toplantı özelliğine herhangi bir sohbet penceresinden “görüntülü toplantı oluştur” düğmesine dokunarak erişilebilirsiniz.

LinkedIn, varsayılan olarak yerel video konferans seçeneğini tercih edecek, ancak kullanıcılar isterlerse farklı bir hizmet seçebilecekler.

Gelecekteki güncellemeler için planlanan çeşitli özellikler şunları içeriyor:

  • Planlanmış bir toplantının her iki tarafa da ICS içeren bir e-posta göndermesini sağlayan bir takvim entegrasyonu
  • Görüntülü görüşmedeyken mesajlaşma sohbetine izin verme
  • Ekran paylaşımı ve sanal arka planlar

Kitap Tavsiyesi: Dijital Dönüşümün Sektörel Analizleri

Dijital Dönüşümün Sektörel Analizleri kitabı, sarsıcı ve geri dönülemez bir şekilde iş dünyasına etki eden dijital dönüşümü konu alıyor.

Dijitalleşmenin sektörleri nasıl dönüştürdüğüne odaklanıyor. Kitapta otomotiv, gıda ve tarım, inşaat ve çimento, savunma sanayi, tekstil ve moda, perakende gibi imalat sektörlerinin yanı sıra; eğitim, sağlık, turizm, hukuk, bankacılık, sigortacılık, reklamcılık ve medya, lojistik, havacılık, liman işletmeleri ve yeni bir alan olan e-sporu da içeren hizmet sektörlerine yer veriliyor.

Her sektör, alanında deneyimli akademisyenler veya sektör uzmanları tarafından detaylı şekilde incelenip, iş yaşamından örneklerle kitaba aktarılıyor. Bunun yanı sıra, dijital dönüşümle birlikte müşteri ilişkileri ve insan kaynaklarında yaşanan dönüşüm de farklı bölümlerle ele alınıyor.

Kitap, üniversitelerde verilen “dijitalleşme” konulu derslerin öğretim elemanları ve öğrencileri; dijitalleşme konusuyla ilgilenen araştırmacılar ve her sektörden iş insanı için faydalı bilgiler içermekte.

Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

--

--

International SEO Expert, Inbound Marketer, Making websites win since 2010, Founder at https://stradiji.com