Arama Motorları İçin ChatGPT Uygulaması — Dijital Pazarlama Notları

Mert Erkal
5 min readJan 1, 2023
Dijital Pazarlama Notları — Mert Erkal-1 Ocak 2023

Arama Motorları İçin ChatGPT Uygulaması

Google aramanızı yaparken ChatGPT’nin de aynı sorguya cevap vermesini ister misiniz?

ChatGPT’nin Aralık ayı başından itibaren estirmeye başladığı rüzgar dinmek bilmiyor. İşte size SEO çalışmalarında ChatGPT’nin bir başka ilginç ve faydalı kullanım seçeneği.

Arama Motorları İçin ChatGPT Uygulaması

ChatGPT for Search Engines Google Chrome eklentisi ile ChatGPT yanıtını Google, Bing, DuckDuckGo Arama sonuçlarıyla birlikte görüntüleyebilirsiniz. Bu uzantı, göz attığınız her yerde bunu mümkün kılıyor.

Örneğin aşağıda “Patatesin faydaları nelerdir” arama sorgusuna Google’ın ve ChatGPT’nin verdiği yanıtları görebilirsiniz. Siz Google’da bir arama yaparken, ChatGPT’ye de giriş yapmışsanız, yaptığınız sorgu ChatGPT’nin de cevap vermesini sağlıyor. Düzenli olmasa da bazı arama sorguları için kullanmayı tercih edebilirim.

Patatesin Faydaları — Google vs ChatGPT

Bu Google Chrome eklentisini aşağıdaki linke tıklayarak yükleyebilirsiniz:

Google’ın Yararlı İçerik ve Backlink SPAM Güncellemeleri Tatil Nedeniyle Ertelendi

Noel ve yılbaşı tatillerinin araya girmesi nedeniyle faydalı içerik ve link spam güncellemeleri henüz tamamlanamadı.

Google, faydalı içerik güncellemesinin tamamlanması için daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu resmi olarak doğruladı. Aynı şekilde Backlink SPAM güncellemesi de iki haftayı aşkın bir süredir devam ediyor. Google’dan John Mueller, “tatiller” ve “güvenlik nedenleriyle” bu güncellemelerin tamamlanmasının daha uzun sürebileceğini söyledi.

John Mueller, Mastodon’da durumla ilgili bir soru üzerine şunları yazdı: “Bazen işler iyi ya da kötü yönde daha uzun sürer. Güvenlik nedenleriyle tatillerde sistemlerimizdeki değişiklik miktarını azaltmaya çalışıyoruz ve bu bazen daha önce başlayan işlerin tamamlanmasının biraz daha uzun sürmesi anlamına geliyor.”

Yeni Google Arama Algoritması Sıralama Dalgalanmaları Yaşatıyor

Yeni bir Google algoritma güncellemesi sıralamalarda ciddi dalgalanmalar yaşatıyor.

Seroundtable.com’un haberine göre 26 Aralık tarihinden itibaren sıralama araçlarında önemli dalgalanmalar yaşanıyor. Kuvvetle muhtemel bu yeni bir Google algoritma güncellemesinin öncü göstergeleri.

Aşağıdaki linke tıklayarak farklı sıralama takip araçlarının yakaladığı sıralama dalgalanmalarını görebilirsiniz. Bu konuda bir resmi açıklama için önümüzdeki haftayı beklemek gerekecek gibi görünüyor.

Google: “Burada” Kötü Bir Bağlantı Metnidir

Link metinlerinizi verirken Google’ın uyarılarını dikkate almanızda yarar var.

Google’dan Lizzi Sassman, Google SEO Çalışma Saatleri programında, “burada” bağlantı metninin “kötü bağlantı metni” olduğunu söyledi. Bunun yerine, bağlantı verdiğiniz sayfa için daha açıklayıcı bir metin kullanmalısınız.

Semantik SEO gereksinimlerini de dikkate alarak, link verdiğiniz sayfa ile linke tıklanınca gidilen sayfa arasındaki bağlantıyı hem arama motorlarına hem de kullanıcılara yardımcı olacak şekilde düzenlemelisiniz. Bu bağlamda link metninde yaygın olarak kullanılan “buraya”, “tıklayınız” vb. ifadeler çok yetersiz kalıyor.

Google: Kendi Sosyal Medya Profillerinize Verdiğiniz Bağlantıları Nofollow Yapmayın

Sosyal Medya profillerinize link verirken Google’ın tavsiyelerine uymalısınız.

Google’dan John Mueller Reddit’te yaptığı açıklamada, sitenizden sosyal medya profillerinize bağlantı vermek söz konusu olduğunda bu bağlantıları nofollow etmemeniz gerektiğini söyledi. Bu bağlantılara rel=me özelliğini eklemeniz gerektiğini çünkü bu özelliğin başkalarının bu profilin size ait olduğunu doğrulamasına yardımcı olan açık bir standart olduğunu ekledi.

John şöyle yazdı: “Kendi profilinize bağlantılar mı? Kesinlikle hayır,” bu bağlantıları nofollow yapmayın.”

Elbette, sosyal medya platformlarındaki biyografi sayfanızdaki bağlantılar da dahil olmak üzere, genel olarak sosyal medya sitelerindeki bağlantılar nofollow edilir. Ancak John tam tersinden, yani kendi sitenizden sosyal medya profillerinize bağlantı vermenizden bahsediyor.

John, “Bir rel=me ekleyin (bu daha çok Mastodon ve açık standartlara dayalı sosyal medya için geçerlidir, ancak yine de iyi bir uygulamadır), rel=nofollow eklemeyin . Sosyal profilinizi tanıtın! “ diyor.

YouTube’dan Aldığınız Backlink’ler Google Sıralamalarınıza ve SEO’nuza Yardımcı Olmaz

YouTube’dan backlink almanın SEO çalışmalarınıza bir etkisi söz konusu değildir.

Bir SEO, YouTube videolarındaki bağlantıların Google SEO’nuza yardımcı olup olmayacağını sordu. Sonra birisi içeriğinizin daha hızlı indekslenmesine yardımcı olacağını söyledi. Her ikisi de yanlış ve efsanedir çünkü YouTube bağlantılarında nofollow özelliği vardır, bu nedenle Google bunları dikkate almaz.

Hatta John Mueller, YouTube video sayfalarındaki bağlantıların içeriğinizin daha hızlı dizine eklenmesine yardımcı olmadığını dahi söyledi.

Google:Benzersiz Metin, İnfografik ve Video İçeriği İyi, Doğru ve Yararlı Yapmaz

Faydalı İçerik güncellemesi ile birlikte herkes kendince faydalı içerik tanımı yapmaya başladı. Peki, Google’ın bundan haberi var mı?

John Mueller, “benzersiz bir metin yazmanın, infografikler ve bir video eklemenin” varsayılan olarak bir içeriği “iyi, doğru ve yararlı” yapmadığını söyledi. John, “özellikle sağlık alanı için iyi bir şey yapmak, bu üç şeyden çok daha fazlasını gerektirir” dedi.

Soruyu soran kişi şöyle yazmış: “Tıp alanında özel içeriğe sahip sitem ciddi bir düşüş yaşadı. İçeriğimiz tamamen benzersiz. Tüm makalelerde infografikler var. Hatta özel bir video bile üretildi. Görünüşe göre algoritmanız Farsça web üzerinde yanlış çalışıyor.”

Bunun üzerine John şu yanıtı verdi: “Açıkçası bu özelliklerin hiçbiri içeriğin iyi, doğru ve faydalı olduğu anlamına gelmiyor. İyi bir şey yapmak, özellikle de tıp için, benzersiz bir metin yazmak, infografikler ve bir video eklemekten çok ama çok daha fazlasını gerektirir.”

Kitap Tavsiyesi: Dijital Beden Dili — Erica Dwahan

Online çalışma düzeninde kendimizi doğru ifade etmek için ne yapmalıyız?

Gerçek hayatta karşımızdaki kişiyi dinlediğimizi ve önemsediğimizi göstermek için gülümser, kafamızı sallar, göz teması kurarız. Yakın zamana kadar iletişim kurmak ve güven inşa etmek için beden dilinin vazgeçilmez olduğunu düşünsek de artık çoğunlukla bir ekran vasıtasıyla iletişim kurduğumuz yeni normalde geleneksel beden dilinin öneminin kaybolduğunu düşünüyoruz. Dünya değişiyor, dijitalleşme etrafımızı hızla kuşatıyor. Çevrimiçi ortamda dikkatle okumak dinlemenin yerini aldı. Açık ve anlaşılır şekilde yazmak yeni bir empati biçimiyken bir telefon veya video görüşmesi bin e-postaya bedel hale geldi.

Bu yeni düzende kendimizi doğru ifade etmek için ne yapmalıyız? Net ve güvenilir iletişim kurduğumuzu düşünürken aslında hangi yanlışları yapıyoruz?

İletişim uzmanı Erica Dhawan, beden dilinin dijital dünyada da eskisi kadar önemli olduğunu savunduğu Dijital Beden Dili’nde cinsiyetler, nesiller ve kültürler arasında geleneksel beden dilinin yerini alan yeni işaretleri ve ipuçlarını deşifre ediyor. Konuya dair son araştırmaları ilgi çekici hikâyelerle sentezleyerek okura sunuyor. Konferanslardan görüntülü toplantılara, günlük e-postalardan anlık mesajlara ve çevrimiçi görüşmelere kadar pek çok olası ortam, mecra ve yöntemi mercek altına alarak dijital iletişimde dikkat etmemiz gereken noktaları irdeliyor; sürekli değişen bu dünyada iletişim kurduğumuz insanlara güven vermek ve netlik sağlamak için türlü içgörülerini paylaşıp çözüm önerilerinde bulunuyor.

Evet, umuyorum bu haftaki Dijital Pazarlama Notları’m hoşunuza gitmiştir.

Haftaya Pazar, Dijital Pazarlama Notları’nın yeni bölümünde görüşmek dileğiyle…

Hoşça kalın!

--

--

International SEO Expert, Inbound Marketer, Making websites win since 2010, Founder at https://stradiji.com